Apple bojuje bojuje proti daňovému poriadku EÚ v hodnote 13 miliárd EUR.

Apple v utorok vydá právnu výzvu Európskej komisii, aby zaplatili 13 miliárd eur v írskych spätných daniach.
Očakáva sa, že tvorca iPhonu vyšle šesťdňovú delegáciu na čele s finančnou riaditeľkou Luca Maestri na dvojdňové súdne pojednávanie na luxemburskom Všeobecnom súde, ktorý je druhým najvyšším súdom v EÚ.
V auguste 2016 Komisia uviedla, že daňové rozhodnutia Írska v roku 1991 a v roku 2007 umelo znížili daňové zaťaženie spoločnosti Apple na viac ako dve desaťročia, čím sa stala nelegálnou štátnou pomocou.Apple logo.jpg
Európska komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestager poukázala na daňovú sadzbu 0,005%, ktorú zaplatila hlavná írska jednotka spoločnosti Apple v roku 2014, ako príklad nezvyčajne nízkych platieb firmy.
Očakáva sa, že Apple bude tvrdiť, že neurobili nič zlé, pretože postopovala podľa írskych a amerických daňových zákonov. Podobné argumenty uviedli na blogu po daňovom rozhodnutí EÚ pred pár rokmi.
Súd oznámi, že veľká časť jeho daní je dlžná Spojeným štátom, pretože sa tu vytvára väčšina hodnoty ich výrobkov vrátane dizajnu, strojárstva a vývoja.
ÍR, ktoré obviňuje Komisiu z prekročenia svojich právomocí a zasahovania do  národnej suverenity člena EU v daňových záležitostiach, tiež spochybňuje rozhodnutie.
ÍR daňovým režim je kľúčovým lákadlom pre nadnárodné firmy, ktoré zamestnávajú okolo 10% pracovnej sily v krajine.budova apple.jpg
Luxembursko podporuje IR, zatiaľ čo Poľsko podporuje Komisiu. Vestager išla po obchodoch so srdiečkami, ktoré Holandsko ponúklo firmám Starbucks, Luxemburgu Amazonu, Fiat a Engie, ako aj britskému daňovému systému pre nadnárodne firmy.   
Daňový zásah výkonnej moci EU utrpel vo februári tohto roku dospelo k neúspechu, veď Všeobecný súd zamietol rozhodnutie proti belgickému daňovému úbytku, z ktorého mali úžitok z firmy BP, BASF a viac ako 30 ďalších nadnárodných firiem, pričom uviedli, že nejde o schému pomoci.